Acteurs

De meeste spelers van het Historisch Toneel Genootschap zijn afkomstig uit het Haarlems amateurtheater. Het acteren in een van de rondleidingen is een heel andere belevenis als het spelen in een toneelstuk of musical. Men staat veel dichter op het publiek en men heeft daardoor ook contact met de bezoekers. Er wordt geen gebruik gemaakt van technische hulpmiddelen of decors. Het gebouw waarin gespeeld wordt, is immers het decor.

Acteurs en regisseur (Foto: Ramon Philippo)

Naast de vaste teksten die bij ieder personage horen, is er ook veel ruimte voor improvisatie. Hierbij maken de acteurs gebruik van de historische informatie over de ruimtes en van de personages. Het contact met de bezoekers vraagt ze ook om in te spelen op de reacties en vragen die er komen.

Voor elke rol zijn, afhankelijk van de frequentie van uitvoeringen van een rondleiding, twee tot drie acteurs beschikbaar. Op deze manier is de samenstelling van de spelersgroep, en dus ook de uitvoering, iedere keer net weer anders. Dit houdt het spel, ook voor de acteurs, levendig.

Spelers

Ruim dertig spelers vervullen op toerbeurt de verschillende rollen. Momenteel zijn de volgende mensen actief bij het Historisch Toneel Genootschap: Loes Bastiaansen, Agnes van Bekkum, Jan van Bekkum, Rob den Boer, Anneke van Boltaringen, Leo Commandeur, Ineke Dercksen, Joan Dirksen, Mady Eldering, Boy van der Erf, Arnold de Groot, Flip Hillen, Kees Huges, Ton van der Hulst, Frank Jacobs, Harald Jansen, Eric van Katswaarde, Agnes Komin, Ineke Kroezen, Hein Kruijver, André van Leeuwen, Wim van Leeuwen, Frans Linssen, Barbara de Lugt, Michiel de Lugt, Suzette Meddens, Arnold Mulder, Hil Nieland, Ria Philippo, Maria Schuiten, Frank Steenman, Bea te Winkel en Jetteke Zwemmer.